Bistro Čaradice

Čerpacia stanica Tanker na diaľnici

Najvyššia povolená rýchlosť na diaľnici je 130. Akými číslami sa riadiť, pokiaľ ide o príjem kalórií?

Snažíte sa riadiť trendmi zdravého životného štýlu alebo robíte len to, čo je zo zákona povinné? Čo jeme a ako jeme, sa odrazí nielen na našej postave, ale aj našom zdraví. Neriskujte na cestách ani pri výbere jedál a správajte sa zodpovedne.

Ako to je s jedlom

Jeme preto, aby sme žili. Ak nás to núti siahať po jedle viackrát za deň, zrejme nekonzumujeme vyváženú stravu alebo nás riadi naša psychika. Vieme, ako to je. Sledujeme film, automaticky siahneme po čomsi na chrumkanie. Príde návšteva, vyberáme zásoby z komory. Nudíme sa, ideme si nájsť čosi malé pod zub. Máme stres z práce či školy? Zaženie ho dobrá čokoládka. Odborníci na zdravú výživu však tvrdia, že nie je zdravé jesť viac ako 5-krát za deň, pričom posledný pokrm by sme mali zjesť asi dve hodiny pred spaním. Dodržujete to?

Voči nášmu telu páchame množstvo priestupkov a potom sa čudujeme, že sme sa začali zaobľovať, že máme málo energie a náš imunitný systém nefunguje, ako má. Imunita sa tvorí v črevách. Podľa toho, čo jeme dnes, sa budeme cítiť o pár rokov. V mladosti máme veľkú šancu nadopovať naše telo živinami, vďaka ktorým sa neskôr vyhneme mnohým ťažkostiam, ktoré budú trápiť našich rovesníkov v tom istom veku. Strava vo veľkom ovplyvňuje nielen naše zdravie, aj našu náladu. Vedeli ste, že keď si dáte banán, zlepšíte si náladu? Je dobré začať sa na jedlo pozerať aj z inej stránky.

Maximum povolených kalórií za deň

Určite poznáte ľudí, ktorí by mohli zjesť aj hrniec, a aj tak nepriberajú, zatiaľ čo vy máte pocit, že vám škodí aj vzduch, ktorý dýchate. Veľkú úlohu tu zohráva matematika. Ak je príjem energie vyšší ako výdaj, uloží sa to do tela vo forme tukov. Naším cieľom teda je vytvoriť harmóniu medzi príjmom a výdajom, teda zjesť len toľko, koľko reálne spotrebujeme. Ak budete sledovať príjem kalórií, môžete nielen schudnúť, ale aj nabrať svalovú hmotu. Kalórie sú vaše palivo, potrebujete ich, aby ste mohli fungovať, rovnako ako vaše auto. Ak ich prijmete menej, ako potrebujete, telo na to zareaguje chudnutím, a naopak. Naším cieľom je rovnováha, no nehľadíme len na množstvo kalórií, ale aj na to, aby bola strava pestrá, zdravá a vyvážená.

Na výpočet toho, koľko kalórií môžete za deň prijať, je nutné v prvom rade vedieť, aký máte výdaj energie. Potom môžete príjem kalórií nastaviť tak, aby ste telu darovali optimálny prísun tukov, bielkovín aj sacharidov. Svoj denný energetický výdaj si ľahko vypočítate prostredníctvom online kalkulačiek na internete, kde zadáte svoju váhu, výšku, vek, pohlavie a mieru fyzickej aktivity. Toľko kalórií teda môžete prijať. V rámci nich by mali bielkoviny (1 g bielkovín sú 4,2 kalórie) tvoriť 2 g na kilogram vašej hmotnosti za deň, tuky 0,4 g na kilogram hmotnosti (1 g tuku je 9 kalórií) a zvyšok môžete doplniť sacharidmi (1 g sacharidov sú 4,2 kalórie). Hoci vám sprvu počítanie kalórií môže pripadať zbytočne otravné, časom si na to zvyknete a pri nákupe potravín nebudete hľadieť len na dobu spotreby, ale výživovú hodnotu produktov. Budete sa cítiť aj vyzerať zdravšie. Vyskúšajte to! Zdravie máme len jedno, preto sa aj v Bistre Čaradice staráme o to, aby sa naši zákazníci dostali ku kvalitným pokrmom. Moderný prístup ku gastronómii nám nie je cudzí, príďte sa presvedčiť.