Bistro Čaradice

Čerpacia stanica Tanker na diaľnici

Legendárne chute, ktoré tu máme už stáročia. Toto sú slovenské jedlá, ktoré nikdy nevyjdú z módy

Skalický trdelník, bryndzové halušky, parenica či oštiepok, lahodné syrové korbáčiky alebo bratislavské rožky. Kto by tieto potraviny nepoznal? Pripravujú sa tradičným spôsobom a na trhu vystupujú minimálne 25 rokov, aby sa mohli volať tradičnými špecialitami. Viete, ktoré jedlá sú typické pre slovenskú kuchyňu?

Nazrime pod pokrievku našim predkom

Keďže vieme, že slovenský národ bol a je veľmi pracovitý a k poľnohospodárstvu mal vždy blízko, i vôňa, ktorá sa valila z kuchýň, pochádzala prevažne zo zeleniny, čo si ľudia sami vypestovali, alebo z mäsa zvierat, ktoré dochovali. Taká zabíjačka, to bola v minulosti veľká vec! Zhŕkli sa rodinní členovia, dobrí priatelia a všetci sa dosýta najedli. Gazdiné uchovávali potraviny údením, sušením aj kvasením a celé rodiny sa venovali vinohradníctvu alebo pálili alkohol, aby si bolo čím pripiť po dobrej práci.

Medzi tradičné prílohy alebo hlavné jedlá sa zaraďovali pšeničné krúpy, pohánka či proso. Jedlá sa pripravovali najmä zo zemiakov, ale pestovala sa aj koreňová zelenina, kvaka, špenát či strukoviny. Veľmi typické boli husté strukovinové polievky alebo prívarky, ktoré dokázali zasýtiť na dlhý čas. Z ovocia sa jedlo to, čo sme dokázali v našich končinách dopestovať – jablká, hrušky, slivky, jahody, lesné ovocie. Slováci sa venovali aj výrobe medu či kvasenej kapusty, ktorú dodnes považujeme za vitamínovú bombu. Na stole mali čestné miesto mlieko, vajíčka aj ryby.

Gazdiné dochucovali soľou, cibuľou, cesnakom, kôprom, medvedím cesnakom, šťaveľom, žihľavou, chrenom, rozmarínom alebo rascou, teda koreninami, ktoré si dokázali v záhradách samy vypestovať. V žiadnej domácnosti nesmel chýbal čerstvo napečený chlieb, z múky alebo aj s pridaním zemiakov. Kváskovanie kedysi letelo rovnako ako dnes.

Aké jedlá milujeme dodnes?

Poznáte niekoho, kto by nemiloval zemiakové placky, bryndzové halušky s opečenou slaninkou, šúľance s makom alebo trhance? S rovnakým nadšením sedíme nad tanierom rozvoniavajúcich plnených mäsových pirohov s bryndzou alebo so smotanou, pri podplamenníku či lokšiach podávaných s restovanou pečeňou, pečenou husou či len tak, s cibuľkou, miesto chleba. Pokojne to zapite krčahom žinčice! Recepty na chutné záviny, ťahané štrúdle, bobaľky alebo fánky sa dedia z generácie na generáciu a vždy je veľmi krásne, ak sa im dostane čestné miesto aj v modernej dobe. Mnohé jedlá sa nám spájajú výhradne s kresťanskými sviatkami. Vianoce by neboli Vianocami bez klasických oplátok s medom, orechmi a cesnakom, hríbovej kapustnice a šalátu s rybou. A ako dezert? Tradičné makové pupáčiky/bobaľky! Keď sa zíde počas sviatkov celá rodina, na stole nesmú chýbať syrové koláče a záviny, medovina ani varené víno.

Keby sme nazreli do vtedajších kuchárskych kníh, zistili by sme, že sa varili jednoduché a rýchle jedlá, ktoré ale boli veľmi výdatné. Najčastejšie to boli prívarky a kaše. Kaše na rôzny spôsob, zemiakové, obilné alebo strukovinové kaše sladké, slané, so slaninkou, s opečenou cibuľou. Zemiakovú kašu s kvakou, s navrchu opečenou cibuľkou často zapíjali pohárom mlieka. Alebo pripravovali kašu zo sušeného hrachu a zemiakov. Nebolo by na škodu nechať sa inšpirovať tradičnou slovenskou kuchyňou, možno by sme zistili, že rodina sa dá nasýtiť aj z toho, čo nájdeme u seba v komore, trebárs aj vlastnoručne vypestované. Zaváranie, sušenie, kváskovanie a fermentovanie je v dobe, keď si maslo natierame na chlieb ako vzácny kaviár, ten najkrajší vynález našich predkov, využime to vo svoj prospech, inšpirujme sa ich múdrosťou.