Bistro Čaradice

Čerpacia stanica Tanker na diaľnici

Stále ryža a zemiaky? Čo charakterizuje modernú kuchyňu?

Dnes to nie je už len o tom, aby sme si rýchlo zaplnili žalúdok. Keď si sadneme nad tanier, nechajme sa fascinovať dizajnom jedla, jeho vôňou, farbami. Aké sú trendy modernej kuchyne v roku 2022?

Hrdí na tradičné slovenské jedlá

Zemiaky varené, posypané petržlenovou vňatkou, opekané zemiaky, pečené zemiaky v šupke, zemiakový šalát majonézový alebo cibuľový/slovenský, zapekaná zemiaková kaša, pyré… Potom ešte nejaké obmeny – zemiakové pyré s hráškom, cviklou, tekvicou… A nápady dôjdu. Ideme teda na knedľu, potom rôzne druhy cestovín a starú dobrú dusenú ryžu. Najskôr samotnú, potom na cibuľke, s hríbmi, so zeleninou, s vajíčkom… Inšpirácia je fuč. Tiež jete dokola to isté? Našťastie je veľa možností, ako si na jedle pochutiť a využiť pri tom pestrú paletu rôznych surovín, nielen zemiaky, cestoviny a ryžu. Máme tu ešte bulgur, kuskus, pšeno, strukoviny, dusenú či pečenú zeleninu. Možno vám doma nenapadne využiť ich pri príprave jedál, avšak práve pestrá strava a využitie väčšieho množstva zeleniny je aktuálnym trendom v gastronómii.

Nezabúdajme tiež na regionálnosť potravín. Stravovacie zariadenia sa v roku 2022 ešte viac snažia používať domáce suroviny pri príprave jedál, ktoré charakterizujú región alebo krajinu. Zelenina, ovocie, ryby, zverina a produkty charakteristické pre danú lokalitu by mali zastávať čestné miesto v jedálnom či menu lístku. Máte radi tradičné slovenské pokrmy, aké poznáte z kuchýň vašich babičiek? Veci sa pohli správnym smerom, a tak si ich teraz vďaka oživeniu kulinárskeho dedičstva môžete nájsť aj vo svojej obľúbenej reštaurácii či bistre.

Trochu iný pohľad na varenie

Súčasné trendy vyzdvihujú aj využívanie procesov fermentácie (fermentovaná zelenina, ovocie), zdravého plesnenia, húb s pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. Veľmi výrazným sa stáva trend využívania odpadu, napríklad zo šupiek ovocia sa dá vytvoriť nápoj a pod. Ak má prevádzka možnosť vypestovať si vlastné ovocie a zeleninu či iné farmárske produkty, je to len prínos, pretože zákazník ocení využitie lokálnych surovín, obzvlášť vypestovaných bez pesticídov, domácky spracovaných. A čo príprava vlastných nápojov, koláčov, pečiva z vlastnej múky, možno kváskového pečiva, omáčok, dresingov, zálievok? Všetko, čo si dokáže prevádzka pripraviť sama a nevyužíva pri varení a servírovaní polotovary, je len prínosné, zvyšuje sa tak hodnota a kvalita jedál.

Bistro Čaradice miluje tradičné chute, no tiež sa zameriavame na moderný prístup k vareniu. Skúšame nové kombinácie chutí, používame moderné postupy pri varení, aby bolo výsledkom zdravé jedlo so zachovaním čo najväčšieho množstva výživných látok. Uvedomujeme si, aká dôležitá je pestrá strava v jedálničku každého z nás, zastúpenie zeleniny a ovocia, no takisto nezabúdame na to, že sme všetci tak trochu maškrtní, a preto sme do ponuky zaradili aj fantastické domáce koláče, po ktorých si oblížete všetky prsty. Zaparkovať na čerpacej stanici na malé občerstvenie tak už nemusí znamenať len natankovať, zjesť bagetu a zmiznúť. Je to aj o tom, že si posedíte v modernej prevádzke s príjemnou atmosférou, necháte sa unášať príjemnými vôňami a na chvíľu si doprajete oddych. Navštívte Bistro Čaradice a presvedčte sa, že sme sa modernými trendmi v gastronómii nechali inšpirovať aj my.